Kostka 27l

Zdjęcia waszych zbiorników słodkowodnych i morskich.

Moderator: djkrecio

Kostka 27l

Postprzez deleden » Pon Lut 15, 2010 10:13 pm

Akwa ma wymiary 30x30x30 co daje 27l brutto . Netto jest jakieś 20-22l wody .
Oświetlenie to lampka Ikola 9w
Grzałka 25w
Filtr to kubełek Resun CT-20 . Najmniejszy z kubełków jaki widziałem ;)

Posłoże to drobny żwirek kwarcowy o granulacji ok 1 - 1,5mm . Trochę za jasny ale z czasem to zmienię .
Pod żwirkiem jakaś ziemia , resztki po przesadzaniu kwiatów .
Do tego łupek filitowy , korzenie ( ten z prawej ,to ścinka tego korzenia co zdobi akwa Chmielnikosia )

Rośliny to absolutne resztki . Gdy je wsadzałem to ich kondycja kwalifikowała je tylko na śmietnik .
Rosną :
C. wendti green i brown
mech który wygrzebałem z worka na śmieci u Chmielnikosia ;)
microsorium windelov - kawałek , ok 1,5cm kłącza które ledwo dychało a teraz wypuszcza pierwszy liść .

Zwierzaki to:
2 pary Głowaczyków - Tateurndina ocellicauda
9 szt Lśniącooczek - Aplocheilichthys macrophthalmus - młode sztuki ok 1,5cm - zamienię na Rasbora maculata jakby co ;)

Akwa jest zbiornikem otwartym . Jutro zrobie foty tego co rośnie za korzeniem po prawej - coś jak sitowie i świetnie rośnie poza wodą
Załączniki
DSCF3984aa.jpg
DSCF3984aa.jpg (163.49 KiB) Obejrzany 200 razy
deleden

Dołączenie: Pią Lip 10, 2009 3:12 pm

Re: Kostka 27l

Postprzez deleden » Nie Mar 28, 2010 11:50 pm

akwa ma ponad miesiąc . Rośliny swoje odchorowały i powoli zaczynają rosnąc ale przy oświetleniu 0,3w/l wzrost jest znikomy . Najważniejsze że rośliny doszły do siebie i akwa dojrzało . W akwa w czasie dojrzewania wymieniałem ok 3-4 l wody dziennie ( woda z dużego ,dojrzałego akwa) dzięki temu uniknołem wysypu glonów itp.itd jak to bywa w świerzych zbiornikach . Gołowaczki złożyły ikre jednak wczoraj samica zdechła . Była już stara i nie dawała rady . Samiec pilnuje młodych . Dochowałem się też młodych ślimaków brotia armata co bardzo mnie ucieszyło
Na fotkach widać młode ślimaki jak i niewielki wzrost roślin .
Załączniki
kostka.jpg
kostka.jpg (191.06 KiB) Obejrzany 125 razy
brotia.jpg
brotia.jpg (116.83 KiB) Obejrzany 125 razy
deleden

Dołączenie: Pią Lip 10, 2009 3:12 pm

Powróć do Galeria

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość